VHODNÁ DIETA

0

Správně vybrané stravovací návyky pomohou při léčbě diabetu. Při normální hmotnosti pacienta je jídlo rozloženo po celý den podle zvyklostí pacienta. Doporučuje se dát jídlo 6krát denně. Rozdělení jídla na několik dávek vede ke snížení postprandiálních glykemických výkyvů. Podmínkou je dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidů v jednotlivých potravinách a glykemickém indexu potravin. Pacient na aktivni-diabetik by měl také zvážit přiměřenou fyzickou aktivitu ve svém každodenním životě.

Dlouhodobá zvýšená glykémie znamená riziko aterosklerózy. Proto se doporučuje snížit živočišný tuk ve stravě, méně soli, nekouřit. Zdroje vlákniny (zelenina, luštěniny, obiloviny) jsou upřednostňovány, často obsahují ryby ve vaší stravě a používají vysoce kvalitní rostlinné oleje.

Pro snížení hmotnosti se doporučuje dieta s nízkým obsahem tuku bohatá na bílkoviny, rozpustné a nerozpustné vlákniny, vitamíny a minerály. Snížení stravy by mělo být vyvinuto individuálně, nejlépe ve spolupráci s odborníkem na výživu. Výživa by měla být vyvážená, poskytnout všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály a měla by vést k postupnému a trvalému úbytku hmotnosti. Využívá potraviny s nízkým glykemickým indexem, potraviny s vysokým obsahem vlákniny a řídí a kontroluje dostatečné a adekvátní způsob pití. Nedílnou součástí režimu léčby diabetu 2 typu je zvýšení fyzické aktivity.

Strava by měla být pestrá a chutná. Jedná se o dlouhodobou úpravu stravy, pravidla výživy platí po celý život a ve skutečnosti je to způsob stravování, který by se měl vztahovat na všechny.

CO BY MĚLO VYPADAT JAKO DIETA PRO DIABETES TYPU 2, ZEJMÉNA S HMOTNOSTÍ NEBO OBEZITOU?

  • Jezte malé porce správného jídla pravidelně a častěji. Poslední jídlo by mělo být podáváno nejpozději dvě, ale nejlépe tři hodiny před spaním
  • Zdůrazněte dostatek bílkovin
  • Snížit tuky (zejména živočišné tuky)
  • Příjem vlákniny, vitamínů a minerálů
  • Dávejte pozor na nízký glykemický index sacharidů

Vaření je důležité. Nepečte maso, odstraňte tuk z pečiva. Vhodné je vaření, dušení, pečení bez tuku.

Tuky samozřejmě patří i do redukční stravy, patří mezi základní živiny a nositele vitamínů rozpustných v tucích. Jsme si dostatek živočišných tuků v proteinech (maso, mléko a mléčné výrobky, vejce), takže náš jídelníček doplňujeme malým množstvím kvalitních, nejlépe однобортных rostlinných olejů (řepkový, olivový, slunečnicový). V chladných kuchyních a pro mazání koláčů používáme zeleninové margaríny se sníženým obsahem tuku. Díky inteligentnímu výběru nebo přípravě pečiva (celozrnné pečivo, toasty bez tuku) můžeme podávat koláč bez tuku.

Máslo, sádlo, slanina, škvarky a podobně nejsou vhodné pro obsah cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Sacharidy jsou další důležitou živinou. Vybíráme ty, které mají nízký glykemický index a kromě energie poskytují i další důležité složky potravin. Například bílkoviny, vitamíny, minerály a vláknina. Nabídka proto zahrnuje chléb z mouky, luštěniny, rýži z mouky a těstoviny, brambory, zeleninu, ovoce.

Vláknina je důležitou součástí stravy. To je prevence mnoha nemocí civilizace, jako jsou onemocnění srdce a cév, stejně jako obezita, zácpa, některé druhy rakoviny a cukrovka. Bobtná v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování, což zpomaluje vstřebávání glukózy v tenkém střevě. Glykémie (hladina cukru v krvi) je proto stabilnější. Vláknina zvyšuje objem stolice a urychluje její průchod ,snižuje vstřebávání tuků a cholesterolu (ale nemá vliv na HDL, takzvaného “dobrého”) cholesterolu, vytváří adekvátní prostředí a je potravou pro bakterie tlustého střeva, které brání růstu hnilobných bakterií. Nerozpustné vlákno se nachází v semenech (lněném semínku), slupce ovoce a zeleniny, otrubách, houbách, luštěninách, pohankových obilovinách, neprosetém chlebu. Konzumujeme rozpustné vlákno v ovoci, zelenině a obilovinách. Doporučený denní příjem vlákniny je 30 až 35 g, průměrná spotřeba v naší zemi je 15-20 gg Pro doporučení vhodné přidat vlákninu z přírodních zdrojů, i když jsou na trhu také doplňky pro dietní vlákniny.

Je užitečné zahrnout do stravy potraviny s nižším glykemickým indexem. To sacharidů potraviny, a obecně lze říci, že čím jednodušší a štíhlejší углеводная potraviny, tím vyšší je její glykemický index (bílý chléb, jasmínový rýže, bramborová kaše). Na druhou stranu chléb z mouky, rýže z mouky, luštěniny, všechny brambory a zelenina mají nízký glykemický index. Potraviny s vysokým glykemickým indexem se rychle rozpadají a okamžitě vstupují jako glukóza ve velkém množství a do krevního oběhu. Pokud buňky nepotřebují veškerou glukózu jako zdroj energie, přebytečná glukóza je uložena jako tuk v tukových buňkách inzulínem. Potraviny s nižším glykemickým indexem jsou tráveny pomaleji a postupně. Nejsou rychle a rychle zvyšovat hladinu cukru v krvi a jsou postupně používány buňkami jako zdroj energie. Glykemický index je snížen kombinací sacharidů s jinou živinou-bílkovinami nebo tuky, kombinací s vlákninou, vůní octa. Adekvátní tepelné zpracování (ne suspenze, příliš měkká) také snižuje glykemický index. Potraviny s nižším glykemickým indexem nemění hladinu cukru v krvi a plní po dlouhou dobu.


Správná výživa

  • maso jatečných zvířat (libové)
  • drůbeží maso
  • rybí maso (může být také mastné, protože obsahuje “rybí mastné kyseliny”, které zabraňují kardiovaskulárním chorobám) – zahrneme ho do stravy 2-3 krát týdně
    odstředěné mléko a mléčné výrobky (sýr, tvaroh, jogurt, kefír, podmáslí)
    vejce (zejména vaječný bílek)
  • luštěniny (neobsahují všechny esenciální aminokyseliny, ale správná kombinace druhů-například luštěniny + obiloviny-zlepší jejich kvalitu bílkovin)
  • zelenina
  • ovoce
  • brambor
  • chléb z mouky
  • celozrnná rýže a těstoviny

Nedostatečné jídlo

  • tučné maso-kachní maso, husa, slanina
  • lahůdky z jatek
  • uzené maso
  • Anglická slanina
  • škvarky
  • zakysaná smetana, šlehačka, máslo, sádlo, velmi mastné sýry (více než 45% tuku v suché hmotě) a krémy
  • pšeničný chléb
  • jasmínová rýže
  • bramborová kaše

ZNÁTE TO?

Ryby by se měly objevit ve stravě nejlépe dvakrát týdně. Ryby obsahují vysoce kvalitní snadno stravitelné bílkoviny, jód, vitamíny a další minerály. Mořské ryby jsou výživnější, mají vyšší obsah mastných kyselin n-3 a n-6, které zabraňují kardiovaskulárním onemocněním. Makrela, tuňák a sleď jsou obzvláště bohaté na tyto mastné kyseliny. Nejjemnější a nejvhodnější tepelné zpracování ryb je pára, pergamen, pánev s kapkou kvalitního oleje nebo se zeleninou. Smažení není jednou z doporučených změn. Když se rozhodneme pro tento postup, musíme použít správný tuk pro smažení. Mezi nejstabilnější oleje patří rafinovaný olivový olej, olej na smažení a kanolový olej. Teplota tuku by neměla překročit 180-190 ° C. z smažené části ryb se můžeme zbavit sušením v ubrousku nebo ponořením na chvíli do vroucí vody.

Alkohol a diabetická strava se také nehodí. Chcete-li být opravdu “zdravý”, 1 dcl suchého bílého vína by mělo stačit na toast.

Řídíte se heslem sůl místo zlata?

Doporučená denní dávka znamená jednu čajovou lžičku, tedy 6-7 g soli. Spotřebujeme minimálně dvakrát tolik. To může být jednou z příčin vysokého krevního tlaku, zadržování vody v těle, nadměrné zatížení na ledviny. Sůl je součástí párků, uzeného masa, sýrů, grilovaných směsí a různých aromat, slané oříšky, bramborové lupínky, nakupujeme solené polotovary, konzervy, sůl je v chlebu a pečení. Věnujte také pozornost minerálním vodám. Některé obsahují značné množství sodíku. Je dobré vařit z čerstvých produktů, věnujte pozornost složení potravin. Někdy je místo soli dáno množství sodíku v produktu. 2,5 g sodíku (na) znamená 6 g soli. Můžeme snížit příjem pomocí správných bylin a koření. Díky tomu vynikne přirozená aromatická chuť jídla.

VÝŽIVA ZDRAVÍ JE PRÁVO NA ZDRAVOTNÍ MENU.

V praxi to znamená léčit je takovým způsobem, aby se zabránilo zbytečné ztrátě živin, vitamínů a minerálů.

Odstraňujeme shnilé ovoce ze zeleniny a ovoce, nejen jejich části. Umyjte tekoucí studenou vodou, citrusy teplou vodou. Čistíme pouze druhy s nejedlou kůží (banány, citrusy). Nakrájejte zeleninu a ovoce ostrým nožem z nerezové oceli (nebo keramiky), nalijte zeleninu na salát ihned po krájení. Pokud připravujeme zeleninu, vždy je vaříme jen na nezbytně nutnou dobu v kontejneru pokrytém víkem a zbytečně je nemícháme.

Tepelně ošetřené rajčata obsahují více antioxidantu lykopenu než surové rajčata. Tepelně zpracovaná zelenina (mrkev) s tukem má lepší užitečné vitamíny než surové a nízkotučné. Proto se doporučuje přidávat kapky vysoce kvalitního oleje do čerstvých zeleninových salátů, aby se uvolnil vitamín A.

Smažte maso před dušením. Proteiny na povrchu jsou denaturovány a zabraňují úniku vůní. Maso запекаем nejprve při teplotě asi 180 ° C (znovu denaturované bílkoviny a šťáva nemůže dostat ven z masa), a pak teplotu snížit na 120-130 ° C. při smažení teplota tuku by neměla být vyšší než 190 ° C. Použití tuku určeného pro smažení, je samozřejmé. Tato úprava není vhodná pro redukci a diabetickou stravu. Kvůli špatné stravitelnosti a podrážděnosti není léčba smažení v žádném případě součástí šetřící stravy.

RECEPTY (NEJEN) NA CUKROVKU:

Pečené zelí-1 porce

200 g bílého zelí
Role 20 g (1/2 ks.)
10 g vajec (1/5)
20 g uzeného sýra 30%
20 g cibule
česnek, sůl, koření
10 g oleje + 10 g (pro čištění plechu)

Zelí nakrájíme a vaříme v osolené vodě. Smíchejte chlazené zelí s nakrájeným chlebem, strouhaným uzeným sýrem, nakrájenou smaženou cibulí, strouhaným česnekem a kořením. Přidejte sůl podle chuti a pečte červenou do pekáče.

(Například nahradit sýr šunkou nebo kuřecím masem)

Energetická hodnota: 1574 kj, 12 G B, 24 G C, 25 g T, 60 mg cholesterolu

Vánoční polévka – 1 porce

20 g pohanky
30 g brambor
5 g náboje
10 g másla
20 g cibule
30 g kořenové zeleniny
sůl, pepř, zelené koření

Pohankové krupice, nakrájené brambory a namočené sušené houby vařte ve vodě. Přidejte smaženou cibuli, sůl a pepř a přidejte hrst zelených koření (petržel, zelená cibule). Můžeme to zkusit s česnekem a kmínem.

Energetická hodnota 1 porce: 943 kj, 5 g B, 27 g C, 11 g t.

Bramborový salát-1 porce

200 g brambor
50 g sterilizovaných okurek (bez cukru)
30 g mrkve
20 g celeru
10 g petrželky
50 g bílého jogurtu
20 g másla
sůl, pepř, ocet, hořčice, Worchestr

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidejte vařenou nakrájenou zeleninu, nakrájenou okurku a cibuli. Z jogurtu, másla, hořčice, kapky Worchesterské omáčky a hořčice vyšleháme, abychom připravili směs, kterou kombinujeme nebo dochutíme salátem.

Energetická hodnota: 1814 kj, 8 G B, 51 G C, 22 g t.

Arašídové muffiny-celá strana

Dort:

250 g hladké mouky (125 g bílé hladké mouky, 125 g celozrnné mouky)
120 g zde
100 g bílého jogurtu
2 žloutky (40 g)

Sklíčidlo:

100 g mletých vlašských ořechů
10 g kakaa
250 ml mléka
100 g tmavé čokolády
sladidlo

Mouku, změklý tuk, jogurt a žloutky přelijte do těsta a nechte vychladnout v lednici. Připravené formy lehce potřeme olejem a posypeme moukou. Naplňte chlazené těsto a pečte až do růžové. Klikněte na muffiny z formiček a naplňte je náplní z vařeného kakaového mléka, do kterého přidáme nastrouhaná jádra vlašských ořechů a kapku sladidla.

Nalijte teplou tmavou čokoládu na povrch košíčků.

Energetická hodnota (celá dávka):

Muffiny: 7973 kj, 41 G B, 191 G C, 100 g t.
Náplň: 5466 kj, 34 g b, 82 G D, 101 g t.

NEZAPOMEŇTE!

Chcete-li účinně léčit diabetes typu 2, musíte změnit nejen stravu, ale celý životní styl!

Pokud je pacient s diabetem typu 1 obézní, existují dietní doporučení doporučená pro diabetes typu 2.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno